Mammon før Mennesker

Danmark har lavet en ny strategi for Grønland og det arktiske område, og omend det er navngivet anderledes, er denne titel mere retvisende. Mennesket før miljøet, siger de, hvilket betyder at Danmark har ophøjet retten til at pisse på miljøet til noget nær en menneskeret.

“Det er et centralt mål for Kongeriget, at beslutninger vedrørende forvaltning og anvendelse af ressourcer og beskyttelse af miljøet træffes af Kongerigets arktiske befolkninger selv”,  hævder DR at der står i et endnu ikke offentliggjort udkast. Hvor dejligt for kongerigets arktiske befolkninger. Omend nogen af os stadigt husker da grønland selv skulle træffe beslutninger omkring budgetter, og det så viste sig at de efter nogle år skulle have et par milliarder ekstra da de havde glemt at vedligeholde skolerne. Det varsler godt nyt for miljøet.

“Med strategien sender den danske og grønlandske regering i fællesskab et klart signal om, at hensynet til miljø og klima ikke må bremse jagten på olien i unødig grad – og at det er grønlænderne selv, der må afgøre, hvilke regler, der skal gælde”. Jeg ved ikke helt om dette skal opfattes som betryggende eller som en trussel. For hvem er det lige der skal definere om noget er i unødig grad eller ej? Hvis det virker, så er det fint, men det ville da nok være det første sted i verden hvor en sådan formulering var til miljøets fordel. Men hvad, arktis er stort og en flok sæler og hvaler fra eller til betyder jo slet ikke så meget som profit, mammon og olie.

“Strategien vil understrege at olie og gasudvinding bør ske efter de skarpeste sikkerhedsforanstaltninger”. Hvor betryggende. Men skulle man ikke udskifte ordet “bør” med ordet “skal”? Ellers er det ikke meget gavn til. Eller ihvertfald kun ligeså meget gavn til som en formulering om at “olieudvindingsfirmaerne bør minimere udslippene i naturen”.

Dengang en olierig eksploderede i den mexicanske golf havde den grønlandske regering travlt med at forsikre verden om at de aldrig ville risikere miljøet på samme måde, for boringerne i Grønland skulle foregå på meget lavere vand. Og alligevel har de nu givet tilladelse til at foretage olieboringer på op til 1500 meters dybde, samme dybde som boringen der gik galt ved USA.

Det er fantastisk med disse regler. Endelig har vi en regering der tør gøre op med hippiernes evige had mod mammon, og deres skingre skrig om at naturen ikke skal forpestes. Endelig kan vi sige til naturen at den ikke er vores problem, så længe vi har profit. Nu må vi bare håbe at Grønlands regering for en sjælden gangs skyld tænker sig om og skynder sig at klatte al indtjening væk på ligegyldige prestige projekter. Ellers vil de forbandede hippier bare forlange at alle de rare penge skal gå til oprydning når det på et tidspunkt ender med endnu et kæmpe olieudslip.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.