En Alvinistisk spådom.

Det er sjældent at jeg praler med at kunne se ind i fremtiden. Det sker nu og da at jeg nævner det, men normale dødelige har det med at blive lidt misundelige. Men i dag skal jeg løfte sløret en smule for fremtiden.

Det drejer sig om det nye fænomen, deepfake videoer, falske videoer der er lavet ret godt, og hvor det er svært at se forskel på den ægte og falske vare. Medierne i dag har massevis af ‘artikler’ om emnet, og alle steder er der bekymring for valg og indflydelse ved hjælp af deepfake. At dette vil blive brugt i valg og til at svine modstandere til er hverken nyt eller overraskende,

Den spådom jeg vil komme med er at deepfake fænomenet bliver et skjold. I fremtiden, muligvis om flere år men måske allerede om et par uger, vil folk begynde at bruge “det er deepfake” som forsvar.

Man kan forestille sig en rabiat galning med tendenser til bindegale udtalelser der elsker at håne andre, eller folk endnu længere ude på højrefløjen som Rasmus Pølledan…Denne person, lad os bruge Vermuth’s tro væbner Mette TiNuStille som eksempel, laver en udtalelse med den sædvanlige omtanke og grundighed, og postulerer at “der er bevæbnede sharia vagter der skal holde kristne væk fra Folketinget”. Det ville lige være i Mette’s stil, dumt, ubegavet og meget langt fra sandheden…

Forestiller man sig at dumheden er så tydelig at den bliver afsløret, skal Mette TiNuStille så stå frem og undskylde? Næh, det behøves ikke, for der er kommet et nyt skjold, nemlig Deepfake! “Det var ikke mig der sagde det, det er en falsk video. Pokkers Deepfake teknologi”. Og vupti, så er TiNuStille det stakkels offer i stedet for sandheden, som er det typiske offer når hun udtaler sig.

Hvad hvis en mand som Pølledan, manden for hvem selvbeherskelse er det samme som svømning for et mælkebøttefrø, ændrede sine udtalelser? Hvad nu hvis han, i stedet for at sige at alle muslimer skal ud af landet, udtaler at de skal dræbes? Lad mig understrege, mest for at undgå sagsanlæg fra rabiate galninge med tendenser til bindegale udtalelser der elsker at håne andre eller folk længere ude på højrefløjen, at dette ikke er noget Pølledan har sagt endnu.

Men hvad nu hvis han gør? Og hvad så hvis politiet for en gangs skyld møder op hos ham for at få ham til at overholde grundloven i stedet for selv at bryde den ved at tage flag fra fredelige demonstranter? Pølledans svar kunne godt være “Det har jeg aldrig sagt, det må være en deepfake video”, og vupti, så er hans budskab ude blandt folk, og Pølledan kan ikke straffes for det er jo en falsk video han ikke har haft indflydelse på. Det er ikke sandsynligt at Sandhedens Sendebud, som Pølledan har døbt sig selv, vil lyve og sige sådan, men det ville ikke undre når det skete.

Hvad hvis en politiker får sagt noget ulovligt? Hvad når en politiker (ordet skrives her med mest mulig foragt) som Lene Espersen får løjet igen? Så slipper hun for at skulle stå og sige “Jeg må erkende jeg har svaret på noget andet end det jeg blev spurgt om”, som er politisk for “Jeg er et løgnagtigt pampersvin der blev afsløret”. Hun kan bare sige at det helt sikkert var en deepfake video. Hvem kan bevise hvad?

Det er det der kan være den endnu større fare for et demokratisk samfund, for jeg tror de fleste vil vide at det drejer sig om deepfake teknologi hvis man ser en video af Lokke der siger han vil være ærlig fremover, eller Mette Frederiksen der siger at socialpamperne er et rødt parti der vil gøre noget for de fattige.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.